Företagande i verkligheten

Tjäna pengar med affiliate

Affiliate är den senaste marknadsföringsformen på nätet och en metod som visats sig vara en framgångssaga för både företaget och affiliteägarna. Om du vill testa att tjäna pengar på affiliate behöver du veta det här: 

Välj bransch med omsorg

Det finns branscher där affiliate nästan alltid leder till någon form av återbetalning, i casinovärld finns det exempelvis flera framgångsrika affiliatesajter med bra information och upplägg. Städhjälp, mäklartjänster, smink och kläder är också populära affiliatebranscher. Det kan kännas som säkra kort med populära branscher, men populär behöver också många konkurrenter. 

Betalning

Det normala i dag är att du får betalt per försäljning. När en besökare är på din sajt och klickar på en länk vidare till företagets produkter, lagras en cookie i dennes dator. Om besökaren genomför ett köp hos företaget inom 30 dagar, kommer företaget att ge dig några procent av försäljningssumman, kanske runt 15-20 %. Men det finns flera andra metoder också: en engångssumma för att placera en länk på din sajt under en viss tidsperiod, betalning varje gång någon klickar på länken eller betalning per besökare på företagets sajt oavsett om de köper något eller inte.

Nätverk

Hur hittar du företag att arbeta med? Det finns olika typer av nätverk där du kan registrera dig och lägg upp din sajt. Du kan sedan kontakta eller bli kontaktad av företagen om samarbeten. Ni kommer sedan överens om ett passande upplägg och genomför en kampanj eller länkarbete under några månader eller flera år. De stora aktörerna kräver mycket från affiliatesajterna, din sajt ska helst redan vara etablerad och visat resultat för andra företag. Vissa kan till och med kräva ensamrätt att synas på din sajt, vilket innebär en större kostnad för företaget eftersom du kanske behöver starta upp en till sajt för att arbeta med andra aktörer.