Företagande i verkligheten

Smarttelefonen - en dator i miniformat

Idag går var och varannan människa omkring med en musikspelare, telefon, GPS-sändare, internetuppkoppling, video- och fotokamera samt radar i bakfickan. Men det otroliga är inte bara att den ryms i en jeansficka, utan allt tillsammans är inte mer än en decimeter långt och fem centimeter brett.

Smarttelefonens intåg i vardagslivet har revolutionerat vår användning av teknik sett ur många olika aspekter. Man behöver inte längre vänta med att leta upp saker på google eller mejla tills när man kommer hem till den stationära datorn, det är bara att ta upp telefonen ur bakfickan så har man det gjort på mindre än en minut.

Smarttelefonen gör sig förtjänt av sitt namn då det är en dator i miniformat och inget annat. Telefonen med sina applikationer har inte bara underlättat mångas vardag utan också hjälpt till att revolutionera spridningen av information genom nyhetsapplikationer och framför allt sociala medier. Ett exempel på detta är den arabiska våren som till stor del kunde växa tack vare spridningen av information och idéer via de sociala medierna i smarttelefonerna. Idag kan en jordbävning äga rum på en indonesisk ö och en svensk lärare i Kiruna kommer att ha reda på det en halvtimme senare – mycket tack vare smarttelefonen.