Företagande i verkligheten

Hur vet man att en hemsida är tillförlitlig?

Företagssajter måste vara säkra och skyddade för att kunder ska vilja använda dem. Detta är extra viktigt om kunden ska införa personuppgifter och bankkortsnummer på sajten för medlemskap och betalningar. Det finns flera verktyg och tankesätt man kan använda sig av för att göra sin hemsida så säker som möjligt. I den här artikeln visar vi vilka första steg man kan ta för att göra sin hemsida säker och ger tips på hur du kan förbättra din egen sida. 

Första intrycket

Det här med första intrycket är väldigt viktigt. En hemsida som ser professionell ut, kommer att inge mer säkerhet än en simpel sajt med dåligt färgval och uppbyggnad. Första intrycket handlar inte om säkerhet i systemet: det handlar mer om en visuell säkerhet. Hemsidor som är professionellt skapta har större chans att lyckas och locka in besökare. Om ditt företag vill synas på nätet och skapa en nätnärvaro, gäller det att göra rätt från första början. 

Vi kan ta Netflix som exempel på en professionell hemsida. Deras simpla upplägg med bilder på de filmer och serier som erbjuds mot en svart bakgrund, ser stilrent och lockande ut. Och man ser redan under första inloggningen (alltså första intrycket) att de har skapat en smart hemsida: Netflix loggar vad du tittar på och ger sedan tips på vilka andra filmer och serier som du kanske skulle gilla med tanke på vad du har tittat på tidigare. 

Säkerhet vid betalning

Om hemsidan ska ta emot betalningar måste säkerheten vara absolut. En sida som erbjuder osäkra betalningsmetoder kommer inte att överleva länge. En viktig del att kolla efter när du går vidare till en URL som kräver personuppgifter eller bankkonotnummer är att URL börjar med "https" och inte "http". S:et på slutet står för "secure" och innebär att alla inmatade uppgifter krypteras innan de skickas vidare till mottagaren. Det ska säkerhetsställa att ingen utomstånde källa ska kunna läsa vad du skriver in i rutorna eller på något sätt kunna ta del av informationen som skickas. När det kommer till betalningsmetoder gäller det att hålla sig till säkra källor och det gäller särsklit spelsiter. Som exempel har pokerföretaget Full Tilt  en lista på flera betalningsmetoder man kan använda på deras hemsida, VISA, Skrill, osv. Om din hemsida ska ta betalt för någonting över nätet, borde du hålla dig till någon av dessa eftersom de har bevisat att de håller måttet vad gäller säkerhet.

Säkerhet vid inmatning av uppgifter

Det är inte bara kontonummer som hemsidan måste skydda. En bra sida ska också skydda alla personuppgifter och inloggingsuppfiter, så ingen utomstående kan tag på dem. För en hemsida som kan hantera känsliga uppgifter, gäller det att ha ett SSL-certifikat. Detta certifikat visas som en hänglåsikon uppe i URL-fönstret, men kan också visa sig genom att URL-fönstret blir helt eller delvis grönt när man befinner sig på en certifirerad URL. SSL står för "secure sockets layer" och har samma funktion som "https": att kryptera information på sidan för att öka säkerheten. När fönstret bli grönt brukar man också se ett företagsnamn längst till vänster: Detta är företaget som har utfärdat certifikatet. Om man vill vara ännu mer noggrann kan man gå in på certifikatföretagets sida och undersöka vad deras certifikat innebär.

Andra säkerhetsåtgärder du kan vidta

 

Google vil hjälpa dig att surfa tryggt. När man hela tiden får förslag på sajter av sociala medier och sina vänner, gäller det att man surfar smart. Google har till och med tagit fram ett smart verktyg: Safe Browsing. Kopiera in detta (http://www.google.com/safebrowsing/diagnostic?site=) i URL-fönstret, följt av en misstänksam länk. De meddelar om sidan har haft någon typ av malware under de senaste 90 dagarna. Du kan få ännu mer detaljerad information från hpHosts som kollar efter malware och phishingattacker.

Du kan också hjälpa till att hålla internet och dina favoritsidor säkra. Genom att ha bra virusprogram och skydda din dator från malware, hindrar du att skadliga programvaror inkluderar din dator i ett ”botnet”: en samling virusinfekterade datorer som använder kraften av hela deras nätverk för att attackera en sida med så kallad DDoS-attacker och liknande. Använd alltid ett uppdaterat virusskydd och var försiktig när du surfar: klicka hellre på en länk för lite, än på en länk för mycket.