Företagande i verkligheten

Håll koll på ditt kassaflöde

Här menar vi inte att kassaflöde i den bemäkelse som du kanske tror, utan mer att hålla koll på hur mycket pengar som flödar ut och in ur butiken. Oavsett vilken bransch du arbetar inom vill du så klart veta om det går bra eller dåligt för ditt företag. 

Som företagare är det A och O att ha full kontroll över kassaflödet. Olika verksamheter har olika skyldigheter när det gäller att välja kassaapparat. På nätet du ett stort utbud av flertalet kassaapparater där du kan välja om du behöver en manuell kassaapparat, en modell med scannerfunktion eller en variant som är ämnad för torghandel. Förutom en kvalitetssäkrad kassaapparat kan du behöva olika system för hantering av kortbetalning och fakturahantering. Med rätt utrustning och rätt kompetens i företaget ökar du dina chanser till en välmående verksamhet. Ibland behövs det punktinsatser från externa aktörer och detta bör så klart ses som en investering.

Förutom detta behöver du vara insatt i hur ett företag fungerar. Om du inte är medveten om hur beskattningen går till kommer du att bli besviken när du plötsligt får mindre pengar än du trodde. För dig som funderar på att starta ett företag eller behöver råd och svar kring vad som gäller för företagare i vissa situationer kan du vända dig till Bolagsverket. Här får du mycket matnyttig information som du kan komplettera med information från t.ex. Skatteverket angående vilka momsregler som gäller för respektive vara/tjänst.