Företagande i verkligheten

Få företaget att växa

När du har startat ditt företag och gått igenom den första tiden har du säkerligen haft både med- och motgångar. Du har sett hur omsättningen ibland oförklarligt gått ner för att sedan lika förvånande gå upp, tills efter någon tid verksamheten börjar stabilsera sig. 

Men hur ska du ta nästa steg och få företaget att gå framåt och börja växa? Det finns flera frågor att ställa dig:

- Är du egentligen mer en innovatör, idéspruta eller försäljare, snarare än en företagsledare? Det vill säga, kanske skulle din verksamhet kunna få en rejäl injektion av att tillsätta en kunnig och driftig företagsledare, medan du kan koncentrera dig på de saker som är dina starka sidor?

- Eller är det tvärtom? Du är en skicklig administratör, ledare och bra på att skapa en god stämning och uppmuntra dina anställda. Däremot behöver du kanske någon som är

  • skicklig på försäljning, hitta nya kunder, finna nya marknader
  • en inspirerad innovatör och utvecklare som kan vidareutveckla dina befintliga produkter och tjänster och skapa nya
  • bra på att effektivisera verksamheten. Hitta nya sätt att tillverka, fokusera på de lönsamma produkterna, föreslå vidareutbildningar av personalen och kanske vissa omstruktureringar av verksamheten.
  • någon annan kompetens som kan tillföra företaget kraft och kunskap när ni växer inför framtiden. 

Det här är inte alltid lätt att ta ställning till själv. Om du har tur finns det en erfaren företagare inom släkten eller bekantskapskretsen, men risken finns att vänskapsband gör att du inte alltid får höra de obekväma sanningarna. En klok idé är att istället ta hjälp av en utomstående, någon som med opartiska ögon kan bedöma din verksamhet och ge dig råd.